FUNKCJA LINOWA
PAULA: Sprawdź rachunkiem, czy podane wartości y ={−5,3,9} należą do zbioru wartości funkcji f(x)=−x+4
D={−5,−2,−1,0,1}. MÓGŁBY Mi KTOŚ POMÓC NIE WIEM JAK TO ZROBIĆ

!
9 maj 21:42
adm: oj po prostu podstawiasz

zrobię Ci piewrwszy przykład reszta analogicznie
−5=−x+4
x=9
sprawdzasz czy to co Ci wyszło zawiera się w zbiorze D, a matematyczniej mówiąc sprawdzasz czy
argument należy do podanej dziedziny funkcji, jak widać tutaj nie należy
odp. −5 nie należy
9 maj 21:54
dede: i to tyle ? i tak z każdym jak podstawie −5 to wszytskie z D i z następnymi tak samo

?
9 maj 21:56
adm: oj teraz masz rozwiązać
3=−x+4
policzyć x i sprawdzić czy jest w zbiorze D
a potem
9=−x+4
i to samo
i koniec zadania
9 maj 21:59
dede: spoko dzięki wielkie
9 maj 22:01