chemia
kasska: CIEKAWE ZADANIE

PODANE PONIŻEJ DANE DOTYCZĄ SZYBKOŚCI REAKCJI T=CONST. reakcji rozkałdu związku ab opisanego
równaniem ab−−−−>a+b
dośw.1
− stężenie początkowe ab [mol/dm
3] = 0,125
−szybkość reakcji[mol *dm
−3*s− = 1,88
dośw.2
− stęzenie początkowe ab [mol/dm
3]= 0,225
− szybkosć reakcji [mol*dm
−3*s−] = 6,08
na podstawie danych doświadczalnych
a) wyznacz równanie kinetyczne reakcji,
b) olbicz szybkość reakcji dla stężenia ab=0,5 mol/dm
3
prosze Was kochani, kto potrafi niech zrobi, a przy okazji wytłumaczy . Nie rozumiem tego a mam
mieć sprawdzian .

!