Asymptota pozioma
Sajmon: Jak obliczyć asymptotę poziomą funkcji
f(x) = x − 1x − |x − 1|
nie robi się chyba przedziałów do ściągnięcia modułu, prawda? wychodzi mi 12 i +∞, a ma
być zamiast +∞ 3.
10 paź 20:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
po pierwsze ... napisz funkcję używając litery U zamiast u
10 paź 20:42
10 paź 20:47
Sajmon: up.
10 paź 21:07
Mila:

1) dla x−1≥0
| | x−1 | |
f(x)= |
| =x−1 funkcja nie ma asymptoty. |
| | x−x+1 | |
2) dla x<1
asymptota pozioma
A) liczysz granice dla x→−
∞
b) doprowadzasz do postaci kanonicznej
Napisz jaki sposób poznałęś.
10 paź 22:22