Wyrażenia wymierne
Moon: Hej jak rozwiązać to równanie ?
x−75 − x2+23 + 2x2−3x+715 tu chodzi o sprowadzenie do wspólnego mianownika. w
tym przypadku jest to 15 . i po wymnożeniu tego wszystkiego wyszło mi −7x2+1015 niestety
w odpowiedziach jest inaczej i nie wiem można to jeszcze jakoś skrócić ?
10 paź 20:38
ewa: A Napisz całe równanie(tj. prawą i lewą stronę)
10 paź 20:42
Moon: To jest ,,ułamek " który trzeba sprowadzić do wspólnego mianownika ... no i nie wychodzi mi nic
bo w odp jest −x2−85 czyli w ogóle coś innego nie wiem gdzie popełniłam bląd ..
10 paź 20:46
ewa: | 3x−21 | | 5x2+10 | | 2x2−3x+7 | | −3x2−24 | | −x2−8 | | x2+8 | |
| − |
| + |
| = |
| = |
| = − |
| |
| 15 | | 15 | | 15 | | 15 | | 5 | | 5 | |
10 paź 20:50
ewa: Może przy drugim ułamku nie zwróciłaś uwagi, że:
więc −5x
2+2x
2=−3x
2
10 paź 20:53
Moon: Dziękuję
10 paź 20:53
Moon: właśnie nie zminusowałam 10 dzieki
10 paź 20:54