zadanie z planimetrii
rg:

Witam,
Mamy zadanie:
amię trójkąta równoramiennego jest dwa razy dłuższe od podstawy. Wyznacz obwód trójkąta, jeśli
środkowa poprowadzona do ramienia ma długość d .
I powiedźcie mi co robię źle.
| | | |
Na początku policzmy cos kąta s. cos s = |
| = 2 |
| | a | |
Teraz z twierdzenia cosinusów:
| | 1 | | 1 | |
d2 = |
| a2 + a2 − 2 * |
| a *a * cos s. |
| | 4 | | 2 | |
I tu już musi być gdzieś błąd bo dalej licząc nie wychodzi poprawna odpowiedź

. Co jest nie
tak?
10 paź 20:36
Godzio:
Środkowa nie pada na bok pod ktem prostym )
10 paź 20:38
rg: a gdzie postąpiłem tak, jakbym wykorzystywał ten fakt?
Bo jeśli chodzi o liczenie cosinusa, to liczę "z połówki trójkąta równoramiennego". No chyba,
że twierdzenie cosinusów dt. tylko trójkątów prostokątnych, ale to byłby dla mnie szok, bo w
szkole robimy dla każdego trójkąta ( chociaż z drugiej strony w mojej szkole niczemu nie
należy się dziwić
10 paź 20:57
Godzio:
A dobra, źle popatrzyłem na rysunek

Obliczenia są ok, może gdzieś coś źle liczysz ?
10 paź 20:58
ZKS:
cos(s) = 2 Jaki zbiór wartości ma funkcja y = cos(x)?
10 paź 21:00
10 paź 21:00
ZKS:
I jak Godzio napisał zapewne tutaj jest błąd.
10 paź 21:01
rg: faktycznie, jak mogłem tego nie zauważyć

.
Sam nie wiem co jest źle. wyszło, że d = a. A to nie jest przecież możliwe.
10 paź 21:06