y=(x+6)^{32}-6
Rodney: Jak obliczyć miejsce zerowe funkcji z potega 32 ?
Konkretnie chodzi o y=(x+6)32−6
Jak wyznaczyć miejsce zerowe?
10 paź 20:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
a skąd taka funkcja
10 paź 20:28
10 paź 20:29
Eta:
x+6 = p32{6} lub x+6= −p32{6}
x= ..... lub x=.......
10 paź 20:30
Rodney: x = p32{6} −6 lub x = −p32{6} −6
czyli nie da sie tego zrobic tak zeby mialo jakas ladniejsza postac? zaskoczylo mnie w ogole
rozwiazanie

myslalem, ze dojde do jakiejs ladnej liczby, tym bardziej, ze w zadaniu 1
otrzymalem wynik 72cm
2
10 paź 20:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
(x+6)32 − 6 = ((x+6)16)2 − (√6)2 = ((x+6)16 − √6)*((x+6)16 + √6) =
= ((x+6)16 + √6)(((x+6)8)2 − √6) =
= ((x+6)16 + √6)((x+6)8 + 4√6)((x+6)8 − 4√6) =
= ((x+6)16 + √6)((x+6)8 + 4√6)((x+6)4 + 8√6)((x+6)4 − 8√6) =
=((x+6)16+√6)((x+6)8+4√6)((x+6)4+8√6)((x+6)2+61/16)((x+6)2−61/16)=
=((x+6)16+√6)((x+6)8+4√6)((x+6)4+8√6)((x+6)2+61/16)(x+6+61/32)(x+6−61/32)
dwa ostatnie nawiasy to pierwiastki rzeczywiste ... cała reszta to zespolone
10 paź 20:34
Rodney: Arturze z miasta Neptuna 
podziwiam skilla i ogromne checi do rozpisania tego, ale nie
mialem jeszcze liczb zespolonych, niewiele mi to daje

liczylem po prostu, ze jest jakis
sposob na sprowadzenie tego do ladniejszej postaci i ze chwilowe zacmienie w mozgu nie pozwala
mi tego sposobu dojrzec

w kazdym razie dziekuje za wlozony trud i checi
10 paź 20:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
Rodney −−− nie chcę nic mówić ... ale tak rozpisywaliśmy w liceum

tylko ja zawsze się wkurzałem i 'odrzucałem' części z pierwiastkami urojonymi
10 paź 20:41
ZKS:
W tym zadaniu trudność polegała na znalezieniu ostatecznego wzoru (x + 6)
32 − 6
a obliczyć pierwiastki to już z górki
Eta napisała odpowiedź od razu.

Ale zadanie
ciekawe.
10 paź 20:44
Rodney: no bardzo ciekawe, troche trwalo, znalezienie tego ostatecznego wzoru, najpierw kombinowalem z
postacia iloczynowa, bo myslalem, ze wtedy moze jakos ladnie beda pokazane miejsca zerowe, ale
pokazalem zadanie mojemu matematykowi i powiedzial, ze trzeba zrobic to z postaci kanonicznej

bardzo cwane, a skoro juz podalem linka, to moze ktos powie jak zabrac sie za zadanie 3? gdzie
szukac pomocy do tego? jest jakis dzial na matematyka.pisz.pl gdzie znalazlbym potrzebna
wiedze teoretyczna do tego?
10 paź 20:51
ZKS:
Właśnie trzeba było zauważyć że jeżeli napiszemy postać kanoniczną to ta 6 będzie ciągle
redukowana. Jak geometria to ja nie pomogę.
10 paź 20:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
to 3 zadanie trochę pod topologię można by było podciągnąć.
zajmimy się tylko zbiorem A:
1o ...odmierz odcinek długości '4' przechodzącą przez punkt 'O'
10 paź 20:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
2o
zauważ, że jeżeli 'S' nie leży na prostej przechodzącej przez P i O to odległość jest liczona
jako odcinek PO + OS
w takim razie odcinek PO jest 'stały'
w punkcie1o wyznaczyłeś 'długość' odcinka OS −−− wystarczy że zatoczysz 'koło' wokół punktu O
o promieniu 'długości' odcinka OS i już masz zaznaczone wszystkie możliwe płożenia punktu S
... tak by dist (P,S) = 4
10 paź 20:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak więc ... wynikiem będzie koło o środku O i promieniu = 4−|PO| = 1
10 paź 21:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
jedyne z czym można spekulować ... to czy punkt (1;0) także będzie zawarty ... czy będzie bez
tego (jednego) punktu.
wynika to z zapisu, że:
dist (M,N) = |MN| , gdy punkt O należy do prostej MN (jeżeli jest odcinek ... to punkt
(1;0) należy ... jeżeli chodzi o prostą przechodzącą przez MN to wtedy nie należy ... bo dla
tego przypadku, O należy do prostej więc dist(PS) = 2, a nie 4)
10 paź 21:03
Rodney: o... dziekuje bardzo

sprobuje to na wolno przeanalizowac i zrozumiec
10 paź 21:12
Artur_z_miasta_Neptuna:

przyjmując ... że w tym zapisie : gdy punkt O należy do
prostej MN traktujemy, że ów
prosta jest to prosta przechodząca przez punkty MN (oba mogą być położone po tej samej stronie
osi OY)
to rozwiązaniem będzie
10 paź 21:44
Artur_z_miasta_Neptuna:

wyglądał tak (zauważ, że nie ma punkt (1,0) ale jest punkt (7,0)

)
10 paź 21:46
Artur_z_miasta_Neptuna:

B to koło o środku w (0,0) i promieniu 1 BEZ obrzeża ∪ odcinek (−1;0) − (7;0) bez krańców
odcinka
(czyli punkt (1;0) NALEŻY do rozwiązania −−− co się zgadza bo odległość (3;0) do (1;0) wynosi
2)
10 paź 21:50