FIZYCY!!! Panie Jakubie prosze o pomoc!
fizyka:

ile wynosi pojemność kondensatora cx jeśli między punktami A i B różnica potencjałów wynosi
zero.
dane: r1=10 r2=25 c1=1*10
−6
(nie podano wartości siły elektromotorycznej E)
bardzo proszę o pomoc, korzystałam ze wskazówek Pana Jakuba do poprzedniego zadania, zrobiłam
kilka podobnych ale z tym sobie nie radzę, prosze o wyjaśnienia. Będę bardzo wdzięczna
pozdrawiam
adm
9 maj 21:38
Jakub: pomagam
9 maj 22:03
Jakub: Zobacz co się dzieje w układzie, gdy kondensatory już się naładowały.
Prąd wypływa z "+" ogniwa płynie na początku przez r
2 a następnie przez r
1 i wpływa do "−"
ogniwa. Przez kondensatory nie płynie (oczywiste).
Natężenie tego prądu wynosi
| | E | | ER1 | |
Spadek potencjału (napięcie) na R1 jest równe U1 = IR1 = |
| = |
| |
| | R1+R2 | | R1+R2 | |
| | E | | ER2 | |
Spadek potencjału (napięcie) na R2 jest równe U2 = IR2 = |
| = |
| |
| | R1+R2 | | R1+R2 | |
Teraz najważniejsze:
1) Różnica potencjałów między A i B jest równa 0. Oznacza to, że potencjały w tych punktach są
takie same, a co za tym idzie spadek potencjału (napięcie) na R
1 i na C
1 jest takie samo.
Czyli napięcie na C
1 jest równe U
1 (a to policzyłem). Tak samo można uzasadnić, że napięcie
na C
x jest równe U
2
2) Kondensatory są połączone szeregowo. Oznacza to, że mają taki sam ładunek. Czyli mamy
równanie:
Q
1 = Q
x
C
1U
1 = C
xU
2
| | ER1 | | ER2 | |
C1 |
| = Cx |
| /:E <− skraca się, dlatego nie podane |
| | R1+R2 | | R1+R2 | |
| | R1 | | R2 | |
C1 |
| = Cx |
| /*(R1+R2} |
| | R1+R2 | | R1+R2 | |
C
1R
1 = C
xR
2
No i dalej już wyliczysz.
Pamiętaj:
Kondensatory połączone szeregowo mają ten sam ładunek.
Kondensatory połączone równolegle mają to samo napięcie.
W pewnym momencie nie wiem dlaczego

z r
1, r
2 przeszedłem na R
1, R
2. Nie chce mi się już
poprawiać.
Zdajesz maturę z fizyki w czwartek? Na jakim poziomie?
9 maj 22:21
adm: do matury mam jeszcze rok, jestem w 2kl krakowskiego LO. poważnie myślę o rozszerzonej z matmy,
ale na fizykę też muszę spróbować się przygotować... bo myślałam o informatyce a na to ciężko
się dostać.
9 maj 22:25
adm:

jakie anpięcie zmierzymy między okładkami kondensatora o popjemności C=2*10
−6F?
dane: r1=10 c=2*10
−6 r2=10 e=10 rw=0 r3=8
mógłbyś pomóc mi jeszcze w tym? to nie są jakieś zadania obowiązkowe i nie szukam naiwnych
którzy by mi je zrobili, ale naprawdę sobie nie radzę z prądami... i jest to pierwszy dział z
którym mam dość duże problemy jak dotąd w mojej edukacji... reszta idzie jakoś.
9 maj 22:31
Jakub: Prąd płynie z "+" ogniwa "e" następie przez r
3, a następnie przez r
2. Przez opornik r
1 nie
przepływa, ponieważ kondensator blokuje.
Takie samo wyprowadzenie jak w poprzednim zadaniu
| | er2 | |
U2 = |
| <− policz |
| | rw + r3 + r2 | |
Napięcie U
2 jest nie tylko na r
2, ale także na układzie r
1, c, ponieważ układ r
1,c jest
połączony równolegle do r
2.
Tak jak już kiedyś pisałem. Na oporniku r
1 nie ma spadku napięcia, ponieważ gdyby było to
przez r
1 płynąłby prąd. Tak więc całe U
2 jest na kondenstatorze.
Tak więc napięcie między okładkami C to U
2.
9 maj 22:46
Jakub: adm nie zakładaj za każdym razem nowego wątku (jak chcesz mi coś napisać). Po prostu jak chcesz
aby ten post był na górze, to cokolwiek w nim napis, chociażby "up" i od razu wątek ląduje na
samym początku.
9 maj 22:49