Wyznacz wzór ogólny monotonicznego ciągu geometrycznego a_n
Rafał: 1. Wyznacz wzór ogólny monotonicznego ciągu geometrycznego a
n
a
6 = −4
a)
Jak to obliczyc ? tak żeby mi to jakos wytlumaczyc jak pokolei sie to robi jezeli ktos by mogl

Będe bardzo i to bardzo wdzieczny
10 paź 20:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
skorzystaj z jednego ze wzorów (i zapamiętaj je):
a
n = a
1 * q
n−1
oraz:
drugi wzór wynika z pierwszego
10 paź 20:24
Rafał: Tak pamietam dobrze an= a1 * a n−1.. to a sprobuje tutaj wrzucic co wykombinuje
10 paź 20:26
Rafał: a1 * q5 = −4
a1 * q9 = − 164
a1= −4 : q5
−4:q5*q9 = − 164 teraz skracamy tutaj q i wychodzi −4 q4= − 164 /dzielimy to
przez −4
q4= 116 i teraz co ? q= 2 ?
10 paź 20:31
Rafał: tzn 12 ?
10 paź 20:31
Rafał: Czy do tego momentu mam dobrze o tak się spytam
10 paź 20:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobrze
10 paź 20:36
Rafał: czyli tak
10 paź 20:39
Rafał: | | −4 | | −4 | | 32 | |
a1= |
| = |
| * |
| = −128 |
| | | | 1 | | 1 | |
| | 1 | |
Czyli wzór ogólny będzie : an = −128 * ( |
| )n−1 |
| | 2 | |
10 paź 20:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
tia ... ewentualnie 'odwróć'
10 paź 20:46
Rafał: Widocznie umiem to rozwiązywać , bo moj błąd polegal na tym ze jak zrobilem sobie to zadanie,
to sprawdzalem wyniki z tylu ksiazki, a tam naprawde roznie to bywa, nie zawsze sie zgadzaja,
albo są w inny sposob obliczane ale wynik jest w innej postaci ale ten sam. Dzieki Wielkie

I juz nie przeszkadzam, napewno są osoby które bardziej potrzebują pomocy niz ja
10 paź 20:49