l. całkowite
mm: reszta z dzielenia liczby całkowitej przez 3 jest równa 2 a reszta z dzielenia przez 4 jest
równa 1. Ustal jaka jest reszta z dzielenia przez 12?
myślę, że reszty z dzielenia przez 12 są: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11.
Skoro z dzielenia przez 4 jest reszta 1 to liczba jest nieparzysta więc rozważam reszty:
1,3,5,7,9,11. I co dalej?
10 paź 20:15
Eta:
a= 3k+2 ,k€C i a= 4m+1 , m€C
to: 4a= 12k+8
3a= 12m+3
odejmując stronami:
a= 12(k−m) +5 = 12*t+5 , t€C to reszta r= 5
10 paź 20:22
mm: dzięki
10 paź 20:25