rozwiąz ukłąd równan {2x+4y}=7
Domcio: rozwiąz ukłąd równan {2x+4y}=7
{2x+4y}=7
{5x−2y}=5
10 paź 20:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
proponuję:
1) równanie drugie *2
2) dodajesz równania do siebie
3) redukuje się niewiadoma 'y' ... wyznaczasz 'x'
4) wyznaczony 'x' podstawiasz do któregoś z równań i wyznaczasz 'y'
5) sprawdzasz czy dobrze wyliczyłeś (podstawiasz wyznaczony x i y do jednego równania, a
później do drugiego i sprawdzasz czy wychodzi równość w obu równaniach)
6) koniec zadania
10 paź 20:16