procenty
gimnazjalistka: Proszę o sprawdzenie:
Dwie siostry Kasia i Basia są współwłąścicielkami działki, przy czym częsc Kasi jest o 40%
większa od częsci Basi. BAsia przeznaczyła na budowę altany 21% powierzchni swojej działki tj.
210m2. Oblicz pole powierzchni całej działki. Jaki procent pola powierzchni całej działki
stanowi działka Basi.
21%−−−−−> 210m2
100%−−−−−−>x m2
x=1000m2
czyli działka Basi ma 1000m2
0,4*1000=400m2
1000m2+400m2=1400m2 −−−−> działka Kasi
Pp=1400+1000=2400m2
10002400*100%=42%
9 maj 21:24
adm: ZADANIE JEST DOBRZE ZROBIONE
9 maj 21:41
gimnazjalistka: dzieki
9 maj 21:42