Funkcja kwadratowa
Andre: Drut długości 6m podzielono na dwie części: z jednej zrobiono kwadratową ramkę, a z drugiej
ramę w kształcie trójkąta równobocznego. Jak należy podzielić drut, aby suma pól kwadratu i
trójkąta była najmniejsza?
Jak to mam zrobić ? Bo zrobiłem tyle i nie wiem jak poradzić sobie z tym pierwiastkiem z 3.
Kwadrat − 4a
Pole=a
2
trójkąt − 3b
Pole=
b2√34
4a+3b=6
b=2−
43x
dalej
I teraz mam taką linijkę :
| | ( 2 − 43a)2 − 4a | |
a2+ |
| i moje pytanie, skąd się wzięło to −4x ? |
| | 4 | |
nie rozumiem tego... :<