Oblicz pole trójkąta prostokątnego
Anett: Oblicz pole trójkąta równoramiennego, jeśli
| | 5 | |
jego przeciwprostokątna ma długość 13 cm, a sinus jednego z kątów ostrych jest równy |
| |
| | 13 | |
10 paź 19:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
to jest w końcu równoramienny czy prostokątny

zdecyduj się
10 paź 19:47
Anett: prostokątnego sorry
10 paź 19:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 5 | |
sin α = |
| <−−− z treści zadania |
| | 13 | |
stąd:
x=5
tw. pitagorasa
x
2 + y
2 = 13
2
czyli:
5
2 + y
2 = 13
2
25 + y
2 = 169
y
2 = 169−25 = 144
y = 12
10 paź 19:59