dowodzenie twierdzeń
paula: DOWODZENIE TWIERDZEŃ
Witam, bardzo proszę o pomoc

1. Wykaż, że jeśli n należy do Naturalnych i n≥2, to liczba 3
n−2+3
n−1+3
n+5
n+5
n+2
jest wielokrotnością liczby 13.
2. Wykaż, że jeśli n nalezy do Naturalnych, to liczba 7
n+2−2
n+2+7
n−2
n jest podzielna
przez 10.
Nic nie rozumiem.. Z góry dziękuję!
10 paź 19:44
Eta:
pomogę pierwsze a drugie spróbujesz samodzielnie
| | 13 | | 1 | |
1/ 3n( 3−2+3−1+1}+5n( 1+52}= 3n*( |
| ) +5n*26 = 13*(3n* |
| +5n*2) |
| | 9 | | 9 | |
czyli jest postaci
13*k , gdzie k= €C
10 paź 20:00
paula: dziękuję bardzo! już się biorę do drugiego
10 paź 20:03
+-: Wskazówka 3n−2=3n/9 pozostałe podobnie wyciągnij 3n przed nawias w którym wspólny
mianownik to samo z 5n analogicznie z drugim zadaniem, jeżeli czegoś nie rozumiesz napisz
konkretnie,
10 paź 20:04
paula: zrobiłam, ale nie wiem czy dobrze..
7n(72+1)−2n(22+1) = 7n*50−2n*5 = 10(5*7*n − 12 * 2n)
10 paź 20:18
paula: oj, tam na końcu powinno być: 10(5*7n − 12 * 2n)
10 paź 20:24
Eta:

....... w nagrodę

jeszcze tylko dopisz koniecznie,że a=
10*k , k=(5*7
n−2
n−1), k€C
10 paź 20:25
paula: okej, dziękuję bardzo za pomoc, już wszystko wiem!
10 paź 20:27
Eta:
+−: ....... malutkie opóźnienie
10 paź 20:32
olo:

wzór funkcji na to poprosze
11 gru 21:34
PW: Bumerang na dwóch patykach
11 gru 23:07
ttre: xd
16 gru 18:50
Quetzalcoatl:
Niestety powyzszy wykres nie jest funkcja.
16 gru 18:53
1123: βγδπΔ⇔∞πγγ∞≤
8 sty 16:59