Proszę bardzo o pomoc przy zadankach:
zad 1. Rozwiąż równanie:
a) 2x4+3x2−2=0
Zad2. Wykonaj dzielenie wielomianu W(x)= 6x4− 2x3 + 7x2− 2x +1 przez:
a) trójmian: v(x)= x2 − 3x +4
c) wielomian: p(x)= 2x3− 14x2+ 14x +30
zad3. Rozwiąż nierównośc:
a) (x+1)2 − 3>2(x2−1)+5
b) x4− 2x2−8≥0
zad4. Wyznacz dziedzinę funkcji wymiernej:
a) f(x)= 3x5−4\x2+x−6 czy wynik bedzie taki: Dz=R\{−3,2}
a jesli chodzi o
dzielenie wielomianów to w szkole mielismy tylko przez dwumiany... nie wiem jak się zabrac za
to 2 zad.
6x2 + 16x + 29
6x4 − 2x3 + 7x2 − 2x + 1 : (x2 − 3x + 4)
−6x4 + 18x3 − 24x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
16x3 − 17x2 − 2x + 1
−16x3 + 48x2 − 64x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
29x2 − 66x + 1
−29x2 + 87x − 116
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
21x − 115
Zad. 3
a) Zwykłe dzałania, wszystko na jedną stronę, delta itd.
b) x2 = t, i delta itd. jak wyjdzie Ci t < 0 to jest sprzeczne bo t = x2 ≥ 0, na końcu
wracasz do podstawienia i wyliczasz x
Zad. 1
a) x2 = t ≥ 0
2t2 + 3t − 2 = 0
Δ = 9 + 16 = 25
√Δ = 5
| 1 | 1 | 1 | ||||
t1 = −2 < 0 odpadam t2 = | ⇒ x = | lub x = − | ||||
| 2 | √2 | √2 |
): ale w tabelce robilismy tak:
współczynnik wielomianu W(x) | 6 | −2 | 7 | −2 | 1
a=3 | 6 | 16 | 55 | 163 | 490
P(x)= 6x3+16x2+55x+163
R(x)=490 W(x)=P(x)*u(x)+R(x)
W(x)=(6x3+16x2+55x+163)*(x−3)+490
Gdy Δ < 0 równanie jest sprzeczne, ale nierówność niekoniecznie, narysuj to
sobie, i zobacz czy rzeczywiście jest sprzeczne
Czyli miałeś dzielenie schematem Hornera ?
a w b) dobrze mysle o takim podstawieniu?
tak jesli chodzi o to dzielenie to wlasnie tym schematem i tylko przez dwumiany
chciałąm
zrozumiec Twoj sposób, ale nawet nie wiem skąd Tobie się wzięło : 6x2 + 16x + 29 oraz
−6x4 + 18x3 − 24x2
w sumie to może o taki rysunek chodzi:
czyli nierównosc i tak jest sprzeczna
hehe
nie miałam niestety
tylko dziwię się skąd takie zadanie mamy zrobic
i życzę spokojnej i miłej nocy
Pozdrawiam