objętość
tomek : Witam
mam prośbe musze obliczyc objętośc bryły ograniczonej powierzchniami x
2+y
2=4 , z=
√x2+y2
, z= z
2+y
2+6
wiem że tefigury to walec, paraboloida i stożek tylko nie wiem jak to będzie wyglądało, może mi
ktos to narysować tak mniej więcej

?
bardzo prosze
10 paź 19:21
Godzio:

z = x
2 + y
2 − 4
Rysujesz x
2 − 4 i obkręcasz
z =
√x2 + y2
Rysujesz
√x2 = |x| i obkręcasz (to narysowałem)
10 paź 19:30
tomek : kurcze ja tutaj widze dwa stożki odwrócone nic poza, a wydaje mi sie że miała byc tam
paraboloida i walec chyba, możesz mi to jakoś innaczej narysowac lub opisać bo nie bardzo
rozumiem o co w tym chodzi
10 paź 19:39
Godzio:

z = x
2 + y
2 − 4
Paraboloida
10 paź 19:42
tomek : o matko, teraz mam kaszanke w głowie
a wyrażenie z= z
2+y
2+6 to nie jest paraboloida przesunieta na osi z o 6 jednostek w góre
10 paź 19:45
Godzio:
Chyba jest, ale to "kopnięta" bo będzie raczej w płaszczyźnie ZOY
10 paź 19:47
tomek : czyli

przepraszam ale cięzko mi to idzie, wręcz opornie
10 paź 19:49
tomek : Bardzo prosze o pomoc
10 paź 19:59
Godzio: Czyli to samo, tylko osie nazwij inaczej
10 paź 19:59
tomek :

przecierz tam powinien być walec o promieniu r=2 paraboloida przesunieta o 6 jednostek po z i
stożek w pkt (0,0,0)
10 paź 20:06
tomek : na czerwono jest paraboloida zaczynajaca sie w pkt 6 stozek zaczyna sie w pkt (0,0,0) i
pozostaje walej o promieniu 2
10 paź 20:08
tomek : mam racje czy nie
10 paź 20:22
Godzio:
Masz
10 paź 20:24
Godzio:
Ale to będą krzywe w różnych płaszczyznach, a nie wszystkie tak jak Ty narysowałeś
10 paź 20:25
tomek : To dobrze ze sie zgadzamy teraz jak zapisać tutaj całeczke do liczenia tej objetości

wiesz
może
10 paź 20:25
tomek : nie wszystkie będą po osi Z przecierz, walec jest po Z stożek też i paraboloida też
10 paź 20:26
Godzio:
Całeczki Ci nie powiem, bo jeszcze nie miałem całek podwójnych/potrójnych
10 paź 20:29
10 paź 20:30
Krzysiek: zrzutujmy to wszystko na płaszczyznę OXY, otrzymamy okrąg x2 +y2 =4
przejdźmy na współrzędne biegunowe:
x=rcosδ
y=rsinδ
|J|=r
z równania okręgu wynika,że: r∊[0,2]
oczywiście δ∊[0,2π]
płaszczyzna od góry ograniczająca bryłę to:
z=x2 +y2 +6 (paraboloida)
czyli: z=r2 +6
od dołu stożek: z=√r2
zatem objętość bryły to:
∫02π (∫02 (r2 +6−r)|J| dr )dδ
10 paź 20:56