Ułamki okresowe
Kasiek: Proszę o pomoc

Ułamek okresowy zamień na nieskracalny ułamek zwykły o,1(36).... Tylko nie
sam wynik tylko z rozpiską jeśli można
10 paź 19:19
10 paź 19:21
Kasiek: właśnie takie umiem ale nie wiem co z tym 1
10 paź 19:22
Eta:
0,1(36)= x /*10
1,(36) = 10x /*100
136, (36)= 1000x
− 1, (36)= 10x
−−−−−−−−−−−−−−−−
135= 990 x ⇒ x= ........
10 paź 19:26
Kasiek: jeju dzięki

*
10 paź 19:28
Eta:
Na zdrowie ...
10 paź 19:29
Eta:
To teraz wykonaj samodzielnie takie:
2,1(6) ...
10 paź 19:31