Ostrosłup prawidłowy czworokątny . . .
V.Abel: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o podstawie ABCD i wierzchołku P. Długość krawędzi
bocznej i krawędzi postawy jest jednakowa i wynosi a. Z wierzchołka C poprowadzono odcinek do
środka krawędzi AP w punkcie S. Oblicz cosinusy kątów ΔACP:
a) z użyciem Tw.Cosinusów
b) bez jego użycia.
Proszę o pomoc :
a) gdy liczę tylko z Tw. Cos, to mi wychodzi, ale gdy najpierw z Tw. Sinusów wyznaczam sin, a
potem z jedynki trygonometrycznej to mam 2 cosinusy i który mam wybrać?
b) jak się za to zabrać?
10 paź 19:16
V.Abel: hej, pomozecie ?
10 paź 21:08
Mila:

ΔACP:trójkąt jest równoramienny
AC=a
√2 (przekątna kwadratu o boku a)
|AC|
2=a
2+a
2−2a
2cos∡APC
(a
√2)
2=2a
2−2a
2cos∡APC
cos∡APC=0 ⇔∡APC=90
0
∡PAC=∡ACP=45
0
| | √2 | |
cos450= |
| co wyjdzie z tw, cosinusów |
| | 2 | |
a
2=(a
√2)
2+a
2−2a
√2*acos∡ACP
II sposób
WΔPOC:
H
2=a
2−(0,5a
√2)
2
H=0,5a
√2=OC trójkąt równoramienny
dalej chyba wiadomo
Tylko nie wiem, czy dobrze napisałeś trójkąt w którym trzeba obliczyc te cosinusy.
10 paź 21:58
V.Abel: Dzięki

, faktycznie ten trójkąt, to ASP

Wyszły mi takie cos:
−{5}/5
3
√10/10
√2/2
czy tak ?
.
11 paź 20:56
Mila: Policzę.
11 paź 20:57
Mila: Abel napisz dobrze ,który Δ.
Nie ma ΔASP.
11 paź 21:00
V.Abel: ΔACS, przepraszam, wpisując tu zadanie, zmieniłem oznaczenia, są odwrotnie, niż w treści, którą
mam na kartce. Dzięki
12 paź 20:05
12 paź 20:52
V.Abel: czyli tak samo

Dzięki ogromne ! ! !

Mogłabyś podpowiedzieć jeszcze w jednej rzeczy?
Mam czworościan foremny. Przez krawędź podstawy oraz połowę przeciwległej krawędzi poprowadzono
płaszczyznę. Oblicz cosinus kąta tej płaszczyzny do płaszczyzny podstawy. Czy to jest ten sam
kąt, co kąt wysokości boku do podstawy?
12 paź 20:59
V.Abel: no i mi wychodzi cos √3/2, czyli 60 stopni, a odp jest √6/3
12 paź 21:04
Mila:

| | √2 | |
|ED|= |
| z tw Pitagorasa w ΔEDB |
| | 2 | |
| | 1 | | a√3 | | √2 | | a√3 | | √2 | |
( |
| a)2=( |
| )2+( |
| )2−2* |
| * |
| cosα |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
po przekształceniach
12 paź 22:01
V.Abel: Ok,

dzięki. Też mi wyszło .. w końcu ! ! !

Mi się na początku wydawało, że kąt CBS jest tym szukanym kątem, jednak nie. Dziękuję
13 paź 23:01
Mila: To, dobrze, że w końcu zrobiłeś.
13 paź 23:40