matma
justynka: Czwarty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 2log(2na dole)8 a siódmy wyraz to
6−pierwiastek3:2+pierwiastek3 +8pierwiastek3 Wyznacz ten ciąg.Ile początkowych wyrazów ciągu
należy wziąć,aby ich suma była równa 14 550?
9 maj 20:48
Darek: 2log
28=log
28
2=log
264=8
a ten 7dmy wyraz postaraj sie napisac lepiej

6−pierwiastek3:2
6 *
√32
6√32
6√32
6*√32
9 maj 21:10
justynka:
6−√3 : 2+√3 +8√3
9 maj 21:24
Bogdan:
Uwaga: zapis: 2log28=log282=log264 = 8 jest błędny, bo 28 = 256, a nie 64.
Powinno być: 2log28 = 2 * 3 = 6, bo log28 = 3 (23 = 8)
9 maj 21:29
justynka: a jak ten siódmy ?
9 maj 21:38
Bogdan:
Napisz porządnie treść zadania. Obok z lewej strony jest opis, jak zapisywać wyrażenia
matematyczne.
9 maj 21:42
9 maj 22:17
Bogdan:
| | 6 − √3 | | 6 − √3 + 16√3 + 24 | |
a7 = |
| + 8√3 = |
| = |
| | 2 + √3 | | 2 + √3 | |
| | 30 + 15√3 | | 15(2 + √3) | |
= |
| = |
| = 15 |
| | 2 + √3 | | 2 + √3 | |
justynko, czy próbowałaś chociaż sama wykonać te działania? Myślę jednak, że
nie próbowałaś i czekałaś tyle czasu, aż ktoś je wykona.
9 maj 22:43