zad
adaś:
Znajdź i zapisz w postaci nieskracalnego ułamka zwykłego rozwiązanie równania:
10x = √51925
10 paź 18:29
Artur z miasta Neptuna:
Zauwaz, ze:
√25 = 5
10 paź 18:31
Artur z miasta Neptuna:
Zamien takze wyrazenie pod pierwiastek na ulamek zwykly ... co wtedy otrzymujesz?
10 paź 18:32
adaś:
10x= √14425
10 paź 18:39
adaś: 10x=√125
10 paź 18:40
adaś: i teraz dzielę przez 10 ?
10 paź 18:40
Aga1.: Oblicz pierwiastek z licznika i mianownika
10 paź 18:41
Aga1.: | | 12 | |
Otrzymujesz tylko |
| ( bez pierwiastka) |
| | 5 | |
10 paź 18:42
Eta:
adaś
| | 144 | | 12 | |
p |
| = |
| już bez pierwiastka! |
| | 25 | | 5 | |
10 paź 18:42
Eta:
tak miało być
10 paź 18:43
adaś: i tylko tyle, a iksa nie liczymy ?
10 paź 18:45
adaś: ?
10 paź 19:00
Eta:
| | 12 | |
Liczymy ...... 10z= |
| /:10 ⇒ x=........... |
| | 5 | |
10 paź 19:01
Eta:
10x =........
10 paź 19:01
adaś: dobra już wiem

, dzięki Eto
10 paź 19:05