Pilne ;)
ToMcioo93: Długości krawędzi prostopadłościanu są kolejnymi liczbami naturalnymi. Przekątna
prostopadłościnu ma długość 5√2 cm.
a)Oblicz długości krawędzi prostopadłościnu.
b)Oblicz miarę kąta nachylenia przekątnej prostopadłościanu do ściany o najmniejszym polu.
10 paź 18:26
Aga1.: Kolejne liczby naturalne
a=n,b=n+1,c=n+2
Wzór na przekątną prostopadłościanu d
d2=a2+b2+c2
10 paź 18:29
ToMcioo93: i to obojednie co podstawie za n?;>
10 paź 18:30
Aga1.: n masz wyliczyć z równania
(5√2)2=n2+(n+1)2+(n+2)2
10 paź 18:32
ToMcioo93: fuck .. co to ciulwa jest?
10 paź 18:33
ToMcioo93: kurde wyszło mi n=√15
10 paź 18:35
ToMcioo93: (5√2)2=n2 + (n + 1)2 + (n+2)√2
50=n2 + n{2) +1 + n2 +4
50=3n2 +5
3n2=45/ :3
n2=15/ :√
n=√15
10 paź 18:43
ToMcioo93: dobrze?;>
10 paź 18:43
Aga1.: Źle.
(n+1)2=n2+2n+1
a
(n+2)2=n2+4n+4
10 paź 18:45
ToMcioo93: szlak no niewiem jak
10 paź 18:47
Aga1.: n2+n2+2n+1+n2+4n+4−50=0
Dalej dasz radę?
10 paź 18:51
ToMcioo93: dzieki juz mam
10 paź 19:05