cóś
pszczółka maja: Pomóżcie!
Przyrost y wagi ciała (w kg/miesiąc) niemowląt związany jest z ich bieżącą wagą x ( w kg)
związkiem y=cx(21−20/9 x), c>0 i c=const. Przy jakiej wadze dziecko rośnie najszybciej?
9 maj 20:31
@Basia:
y = 21cx −
209cx
2
y = −
209cx
2 + 21cx
parabola;
ponieważ c>0 ⇒ −
29c < 0 ⇒ ramiona paraboli skierowane są w dół ⇒
wielkościami maksymalnymi są współrzędne wierzchołka paraboli
x
w =
−b2a i y
w =
−Δ4a
zadanie wymaga jedynie policzenia x
w
a = −
209c
b = 21c
| | −21c | |
xw = |
| = 9*2120 = 18920 = 9,45 kg. |
| | −209c | |
9 maj 22:22