potęga
delta: jaka jest ostatnia cyfra 20172014?
10 paź 18:04
pigor: ... , zauważ, że w rzędzie jedności potęgi 2017
1, 2017
2, 2017
3, 2017
4, 2017
5 mają
7,9,3,1, 7, ... , czyli co czwarta ostatnia cyfra powtarza się , a ponieważ wykładnik
2017= 2016+1= 503*4+1 , więc
7 − szukana
ostatnia cyfra danej potęgi . ...
10 paź 18:13
Eta:
71= 7
72= 49
73= 243
74= 2401
75= ......... 7
76=...........9
78=...........3
79=.......... 1
Co zauważasz?
10 paź 18:14
Eta:

>
10 paź 18:15
delta: że te liczby sie powtarzają
10 paź 18:16
Eta:
Już po ptokach
pigor podał Ci "na tacy"
10 paź 18:17
delta: ale ostatnia cyfra ma być 9
10 paź 18:18
Eta:
I tak będzie pigor w pośpiechu ( przede mną) walnął się
teraz dzielimy 2014:4= 503 + 2−− reszta
503 pełne sekwencje po cztery ...... czyli ostatnią cyfrą jest 9
10 paź 18:21
delta: dziękuje
10 paź 18:23
pigor: ... no tak , jasne , przepraszam ; wykładnik to nie 2017, tylko 2014= 503*4+2, więc 9 to
szukana reszta (druga cyfra "okresu" reszt) , ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s.. wcale się nie spieszyłem , a dla kogo na tacy, to na tacy, a dla tych i dla tych chciałem
wytłumaczyć co, skąd i dlaczego, a co nie "załapią" muszą sobie sami dopowiedzieć i tyle ...
10 paź 18:36
Eta:
10 paź 18:37
Eta:
Ja też mam chochliki

7
7= .......... 3
7
8=.......... 1
10 paź 18:39
Julcia: Jaka jest ostatnia cyfra liczby 72016
20 lis 13:37
Eta:
1
20 lis 14:08