aż 7 pkt !
radek:

chodzi mi o male wyjasnienie

Na prostej l: x+y−6=0 wyznacz taki punkt C, aby dlugosc łamanej ACB, gdzie A(1,3) , B(2,2) byla
najmniejsza. Uzasadnij swoje rozumowanie
no wlasnie jak to uzasadnic
bo niby sprawa jest prosta− widac ze prosta przechadzaca przez AB jest rownolegla do prostej l
i czy uzasadnieniem moze byc ze ze ta lamana jest najkrotsza gdy |AC| = |BC| bo te proste sa
rownolegle?
9 maj 20:30
Bogdan:
Przerzuć jeden z punktów na drugą stronę prostej l, np. punkt B, otrzymasz punkt B',
połącz ten punkt B' z punktem A. Zobaczysz na prostej l właściwe położenie punktu C.
9 maj 20:49
Bogdan:

|B'C| = |BC|
9 maj 20:51
radek: pamietam kiedys ktos mi podobnie tlumaczyl,
Bogdan nie musze jakiegos komentarza dac do
uzasadnienia? czy wystarczy samo przeksztalcenie i obliczenia?
9 maj 20:55
Bogdan:
Przydałby się mały komentarz, np. taki: najmniejsza odległość między 2 punktami
jest równa długości odcinka łączącego te punkty i leżącego na prostej zawierającej
te punkty. Tutaj tym odcinkiem jest AB'.
9 maj 21:23
radek: dzieki Bogdan calkiem zgrabnie powiedziane
9 maj 21:37