...
~~~~POMOCY~~~~ :

Z 5 lat córka będzie 4 razy młodsza od mamy, a za 10 lat mama
będzie 3 razy starsza od córki.Ile lat ma teraz każda z nich ?
10 paź 17:51
Eta:
x −− wiek mamy obecnie , x>0
y −−− wiek córki obecnie , y>0
rozwiąż układ równań:
x+5=4(y+5)
x+10=3(y+10)
10 paź 17:55
~~~~POMOCY~~~~ : x+5=4y+20
x+10=3y+30
x−x+5−10=4y−3y+20−30
−5=y−10
y=5
x+5=4*5+20
x=45
Czy taki powiniem nyjśc wynik ?
10 paź 18:04
~~~~POMOCY~~~~ : x=35
10 paź 18:07
Eta:
y=5 to: x+5=4(5+5) ⇒ x+5= 40 ⇒ x= 35
Mama ma obecnie 35 lat a córka 5 lat
10 paź 18:10
~~~~POMOCY~~~~ : Dziękuję bardzo
10 paź 18:13