reszta z dzielenia wielomianu
Zuzia: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez wielomian:
a) (x+1)(x−1), jeśli reszta z dzielenia wielomianu w przez dwumian x+1 jest równa −1, a przez
dwumian x−1 jest równa 1
b) x2−x−6, jeśli reszta z dzielenia wielomianu w przez dwumian x−3 jest równa 2, a przez
dwumian x+2 jest równa 7
10 paź 17:34
Aga1.: w(x): p(x)=q(x)+r(x)⇒w(x)=p(x)*q(x)+r(x)
a) p(x)=(x+1)(x−1), reszta w tym przykładzie jest postaci r(x)=ax+b
Zatem
w(x)=q(x)*(x−1)(x+1)+ax+b
Z treści zadania
w(−1)=−1 i w(1)=1
Układ równań
−a+b=−1
a+b=1
dokończ.
10 paź 17:44