Czy prawdziwe są następujace równości: ( x oznacza iloczun kartezjanski) 1) (A∩B
aqlec: Czy prawdziwe są następujace równości: ( x oznacza iloczun kartezjanski)
1) (A∩B)xC =(AxC)∩(BxC)
2) (AxB)∪(CxD)=(A∪C)x(B∪D)
3) (AxB)∩(CxD)=(A∩C)x(B∩D)
1) pierwsza zrobilam tak: L=P (x,y)∊L⇔(x∊A∧x∊B)∧y∊C⇔x∊A∧x∊B∧y∊∧C
(x,y)∊P⇔(x∊A∧y∊C)∧(x∊B∧y∊C)⇔x∊A∧x∊B∧y∊C
czyli L=P
ale nie wiem jak z pozostałymi
Prosze o pomoc
10 paź 17:19
aqlec:
10 paź 17:34
aqlec:
10 paź 19:22
aqlec:
10 paź 20:13
aqlec:
10 paź 21:17
Nienor: 2)
(x,y)∊L⇔(x∊A∧y∊B)∪(x∊C∧y∊D)⇔(x∊A∨x∊C)∧(y∊B∨y∊D)
(x,y)∊P⇔(x∊A∨x∊C)∧(y∊B∨y∊D)
L=P
3)
(x,y)=L⇔(x∊A∧y∊B)∩(x∊C∧y∊D)⇔(x∊A∧x∊C)∧(y∊B∧y∊D)
(x,y)=P⇔(x∊A∧x∊C)∧(y∊B∧y∊D)
L=P
Tak mi się wydaję, że to ma iść.
10 paź 21:26
aqlec: a skad sie wziela ta (x∊A∨x∊C)∧(y∊B∨y∊D) czesc?
10 paź 21:40
aqlec: w 2)
10 paź 21:40
Nienor: Z własności sumy, jeżeli masz x∊A∪x∊C⇔x∊A∨x∊C, dla y podobnie, ∧ między zbiorami z iloczynu
kartezjańskiego.
10 paź 21:45