Funkcje
Agaaa: x2−4x−12≥0
Jak rozwiązać tę nierównośc, deltą ?
10 paź 16:51
ICSP: można i deltą
10 paź 16:52
Agaaa: A jak nie deltą, to>?
10 paź 16:59
ICSP: licz deltą − nie musisz wtedy myśleć

Najlepszy sposób dla większości społeczeństwa
10 paź 17:01
Aga1.: x2−4x−12=x2−4−4x−8=(x−2)(x+2)−4(x+2)=(x+2)(x−6)
miejsca zerowe x=−2, x=6
Rysujesz parabolę i piszesz odp.
10 paź 17:02
Agaaa: Aga.1
Dlaczego x−6?
10 paź 17:18
ICSP: i dlatego mówię żeby takie rzeczy liczyć z delty
10 paź 17:19
pigor: ..., bo mając
... = (x−2)(x+2)−4(x+2)= wyłączasz przed nawias (x+2) i w nawiasie zostaje ci ( x−2−4),
czyli = (x+2) (x−−2−4)= (x+2)(x−6) i tyle . ...
10 paź 17:26
Agaaa: A wielomian.
10 paź 17:29
Aga1.: Agaaa, pytałaś "jak nie deltą, to? Więc Ci odpisałam.
10 paź 17:30
pigor: ... a jak już masz postać iloczynową danego trójmianu to
na osi Ox zaznaczasz sobie −2 i 6 , a parabola pozwala ci odczytać wartości y ≥ 0 ,
czyli nieujemne (dodatnie lub równe zero) dla argumentów
x∊≤−2 lub x ≥6 , czyli
rozwiązaniem danej nierówności
x
2−4x−12 ≥0 ⇔ (x+2)(x−6) ≥0 jest zbiór
x∊(−∞;−2<U<6;+∞), czyli suma przedziałów .
10 paź 17:40