wielomiany, rozkład na czynniki
Janek: Rozłóż wielomian w na czynniki, grupując jego wyrazy.
1/2x3 − 1/6x2 − 3x + 1
10 paź 16:47
pigor: ... np. tak :
12x3−16x2−3x+1=
16x
2(3x−1)−1(3x−1)= (3x−1) (
16x
2−1)=
= 3*
16 (x−
13) (x
2−6) =
12 (x−13) (x−√6) (x+√6) . ...
10 paź 16:58
Janek: Ok, ok, a przyłład:
2/3x3 − 3x2 − 6x + 27 jak rozłożyć najlepiej?
10 paź 17:08
pigor: ... , analogicznie np. tak :
23x3−3x2−6x+27=0 23x
2 (x−
92)−6(x−
92)=
= (x−
92)( (
23x
2−6)=
23 (x−
92) (x
2−9)=
23 (x−92) (x−3)(x+3)
10 paź 17:21
Janek: ok, też tak zrobiłem, ale w odp. jest 1/3(2x−9)(x−3)(x+3) ... co jest źle?
10 paź 17:22
Janek: aa to jest to samo
10 paź 17:25
pigor: ... no właśnie dwójkę z licznika pomnóż przez pierwszy nawias i tyle . ...
10 paź 17:29
Janek: Dzięki bardzo, do tych dwóch miałem wątpliwości i chciałem się upewnić!
10 paź 17:30