Porównaj liczby.
funkcja: Porównaj liczby :
x=log25 i y=log27
10 paź 16:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
x<y
masz porównanie
skąd to wiesz? przypomnij sobie jak wygląda wykres logarytmu dla a>1
10 paź 16:04
Ingham: | | 5 | |
x − y = log25 − log27 = log2 |
| < 0 |
| | 7 | |
x − y < 0
x < y
log
25 < log
27
10 paź 16:05
funkcja: i zawsze jest odejmowanie?! czy to od czegoś zależy ?!
10 paź 16:13
funkcja: proszę o wytłumaczenie bo ja nie wiem na czym to polega.
10 paź 16:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak się porównuje dwie liczby
to się zazwyczaj od jednej odejmuje drugą
jeżeli róznica będzie mniejsza od zera to ta liczba która odejmowaleś jest większa
jeżeli róznica jest większa od zera to ta liczba od której odejmowaleś jest większa
NA LOGIKĘ
10 paź 16:25
funkcja: okej nie krzycz.. skoro jestes mądrzejszy to Twoim zadaniem jest pomóc ,
a nie jeszcze krzyczeć !
10 paź 16:30
funkcja: yyy wydaje mi się , że 57 nie jest mniejsze od 0 więc jak to wywnioskowałeś ?
10 paź 16:32
Aga1.: To nie jest zadanieArtura, tylko chęć szczera pomocy.
10 paź 16:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
moim 'zadaniem' jest wyżywić rodzinę ... natomiast moje hobby to pomoc innym
co to jest
5/
7
10 paź 16:35
Aga1.: | | 5 | | 5 | |
Nie |
| <0, tylko log2 |
| <0, bo log21=0 , |
| | 7 | | 7 | |
a log
2(z liczby dodatniej mniejszej od 1)<0
10 paź 16:35
Ajtek:
| 5 | | 5 | |
| nie jest mniejsze od zera, ale log2 |
| owszem:
|
| 7 | | 7 | |
0=log
21
| | 5 | | 5 | |
log2 |
| <log1 ⇒ |
| <1 jest to prawda.
|
| | 7 | | 7 | |
Witam
Aga1., Artur 
.
10 paź 16:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
powiedzmy ... masz 7 jabłek ... 5 z nich bierzesz do plecaka
jaką część jabłek masz w plecaku
5/
7
czy jest to więcej niż 0 (czyli NIC)

chyba tak
10 paź 16:36
funkcja: no tak może ja źle to ujęłam , ale skoro wykazuje tu chęć pomocy to powinien zachować odrobinę
cierpliwości i wytłumaczyć a nie od razu głos podnosić. przynajmniej takie jest moje zdanie.
nie wszyscy są tacy mądrzy jak on i naprawdę potrzebują pomocy i chcą zrozumieć.
10 paź 16:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
cholera ... źle przeczytałem i zaczynam pisać od rzeczy

witam witam i w sumie się żegnam także
10 paź 16:37
Ajtek:
Poprawka ostarniego zapisu:
10 paź 16:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
głosu nie podniosłem ... drukowane litery uzywam często i gęsto aby POKAZAĆ, wskazać komuś
słowo/−a na które szczególnie musi zwrócić uwagę
10 paź 16:38
funkcja: dziękuję Wam za chęć tłumaczenia mi tych zadań. a co do Ciebie Artur może i źle Cię odebrałam
ale ja tak odbieram drukowane litery i wykrzykniki.
10 paź 16:41
funkcja: log13 12 to jest mniejsze od 0 a wynik jest x > y
10 paź 16:50
Ajtek:
0=log
1/31
Opuszczamy logarytm, podstawa logarytmu ∊ (0;1) zatem zmieniamy znak nierówności na przeciwny
| 1 | |
| <1 co jest prawdą, zatem wyjściowa nierównośćjest przwdziwa.
|
| 2 | |
10 paź 17:03