matematykaszkolna.pl
Oblicz granicę funkcji lim cos−cos3x / x2 Tosia: A jak rozwiązać : Oblicz granicę funkcji lim cos−cos3x / x2 x→0 Tam jest x do kwadratu i kreska ułamkowa, ale nie umiałam wstawić.
9 maj 19:57
Bogdan: A co jest za pierwszym cos ? Z lewej strony jest instrukcja pisania wyrażeń matematycznych
9 maj 20:01
Tosia: Dopiero się połapałam w tych przykładach. To powinno wygładać tak:
 cosx − cos3x 
lim

x2 
x→0
10 maj 07:51
Jacek Karaśkiewicz:
 cosx − cos3x 
Niech f(x) =

.
 x2 
 cosx − cos3x −2sinx + 3x2sinx − 3x2 
f(x) =

=

=
 x2 x2 
 −2sin2x * sin(−x) 2sin2x * sinx 4sin2x * cosx 
=

=

=

=
 x2 x2 x2 
 sinx 
= 4cosx * (

)2
 x 
 sinx 
limx→0

= 1
 x 
 sinx 
limx→0 f(x) = limx→0 (4cosx * (

)2) =
 x 
 sinx 
= limx→0 (4cosx) * limx→0 (

)2 =
 x 
= 4 * 1 = 4
 sinx 
Skorzystałem ze znanej granicy funkcji

w punkcie 0.
 x 
Całe zadanie można wykonać szybko stosując dwukrotnie regułę de l'Hospitala, ale chciałem tego uniknąć, ponieważ nie wiem czy w liceum można ją stosować.
 sinx 
PS. Udowodnienie limx→0

= 1 również nie jest chyba na poziomie liceum, ale być
 x 
może wolno ją stosować, traktując jako udowodnioną.
10 maj 08:55
Tosia: Dzięki! Reguły de l'Hospitala nie mieliśmy a gdyby chcieli żebym z niej skorzystała to by dali taką podpowiedź. Jeszcze raz dziękuję. Dostałam tyle zadań do rozwiązania, że na ostatnim stanęłam, chociaż nie było nie do zrobienia, jak widać.
10 maj 18:01
Kaska: Ja miałabym prośbę jeśli ktoś potrafi i byłby tak uprzejmy aby rozwiązać to wlasnie metoda de l'Hospitala. Byłabym bardzo wdzieczna za pomoc ponieważ sama nie potrafię do tego dojsc a chcialabym spróbować emotka Szczerze powiedziawszy nie wiem nawet jak sie do tego zabrać wiec jezeli zawarłoby sie krótkie wytłumaczenie to juz w ogole padam na kolana w podzięce emotka
29 gru 15:49
Aga: Pochodne znasz?
29 gru 16:07