Oblicz granicę funkcji lim cos−cos3x / x2
Tosia: A jak rozwiązać :
Oblicz granicę funkcji
lim cos−cos3x / x2
x→0
Tam jest x do kwadratu i kreska ułamkowa, ale nie umiałam wstawić.
9 maj 19:57
Bogdan:
A co jest za pierwszym cos ?
Z lewej strony jest instrukcja pisania wyrażeń matematycznych
9 maj 20:01
Tosia: Dopiero się połapałam w tych przykładach. To powinno wygładać tak:
x→0
10 maj 07:51
Jacek Karaśkiewicz:
| | cosx − cos3x | |
Niech f(x) = |
| . |
| | x2 | |
| | cosx − cos3x | | −2sinx + 3x2sinx − 3x2 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| | x2 | | x2 | |
| | −2sin2x * sin(−x) | | 2sin2x * sinx | | 4sin2x * cosx | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | x2 | | x2 | | x2 | |
| | sinx | |
limx→0 f(x) = limx→0 (4cosx * ( |
| )2) = |
| | x | |
| | sinx | |
= limx→0 (4cosx) * limx→0 ( |
| )2 = |
| | x | |
= 4 * 1 = 4
| | sinx | |
Skorzystałem ze znanej granicy funkcji |
| w punkcie 0. |
| | x | |
Całe zadanie można wykonać szybko stosując dwukrotnie regułę de l'Hospitala, ale
chciałem tego uniknąć, ponieważ nie wiem czy w liceum można ją stosować.
| | sinx | |
PS. Udowodnienie limx→0 |
| = 1 również nie jest chyba na poziomie liceum, ale być |
| | x | |
może wolno ją stosować, traktując jako udowodnioną.
10 maj 08:55
Tosia: Dzięki!
Reguły de l'Hospitala nie mieliśmy a gdyby chcieli żebym z niej skorzystała to by dali taką
podpowiedź.
Jeszcze raz dziękuję. Dostałam tyle zadań do rozwiązania, że na ostatnim stanęłam, chociaż nie
było nie do zrobienia, jak widać.
10 maj 18:01
Kaska: Ja miałabym prośbę jeśli ktoś potrafi i byłby tak uprzejmy aby rozwiązać to wlasnie metoda de
l'Hospitala. Byłabym bardzo wdzieczna za pomoc ponieważ sama nie potrafię do tego dojsc a
chcialabym spróbować

Szczerze powiedziawszy nie wiem nawet jak sie do tego zabrać wiec
jezeli zawarłoby sie krótkie wytłumaczenie to juz w ogole padam na kolana w podzięce
29 gru 15:49
Aga: Pochodne znasz?
29 gru 16:07