ciageom
xAdax: W ciągu geometrycznym bn wyraz b8 jest równy 2√2 zaś iloraz tego ciągu ma wartość pierwiastek
stopnia 6 z 2 wobec tego :
a)b1=√2
b)b1=pierwiastek 3 stopnia z 2
c)b1=pierws. 4 stpnia z 2
d)b1=pierw 4 stopnia z 2
10 paź 15:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro b
8 = 2
√2 , a q =
6√2 to:
b
8 = b
1*q
7
2
√2 = b
1 * (
6√2)
7 = b
1 * 2
6√2 ⇔ b
1 =

ile
10 paź 15:57
Patronus: b
8 = 2
√2
q =
6√2
b
8 = a
1 * (
6√2)
7 = 2
√2
| | 23/2 | |
a1 = |
| = 22/6 = 21/3 = 3√2 |
| | 27/6 | |
Czyli b
10 paź 16:00
xAdax: to było robione z jakiegoś wzoru?
11 paź 18:55