O pierwiastku z -5.
Daniel: O pierwiastku z −5 mozna powiedziec ze:
a)
b)
c)istnieją dwa pierwiastki z −5
Pytanie dotyczy liczb zespolonych. Bardzo proszę o wyjaśnienie dlaczego odpowiedz C jest
prawidłowa.
10 paź 15:47
Basia:
a wiesz dlaczego nawet w R równanie x2=16 ma dwa rozwiązania ?
bo (−4)2 = 42 = 16
tutaj podobnie
√−5 = x+yi ⇔
(x+yi)2= −5 ⇔
x2+2xyi+y2i2 = −5 ⇔
(x2−y2+5)+2xyi =0 ⇔x=
x2−y2+5 = 0 ∧ 2xy=0 ⇔
[ x=0 ∨ y=0 ] ∧ x2−y2 = −5
x= 0 ⇒ −y2 = −5 ⇒ y2 = 5 ⇒ y=√5 lub y= −√5
y=0 ⇒ x2 = −5 sprzeczność bo x∊R
stąd
√−5 = √5i
lub
√−5 = −√5i
i to cała tajemnica
10 paź 16:31
pigor: .... , bo w zbiorze liczb Z
−1= i2 , a wtedy
analogicznie jak w zbiorze R
√−5= √5*(−1)=
√5i2 = p{5 |i| = ±{5}i =
√5i ∨
−√5i . ...
10 paź 16:46