indukcja
art1: Proszę o pomoc w tym zadaniu: Wykaż, że cyfra 6n ma zawsze na końcu 6. Założenie: n ≥ 1.
10 paź 15:35
art1:
10 paź 16:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
indukcja:
1
o
n=1
6
1 = 6
2
o
n=k
6
k = 'coś'*10 + 6 −−−− czyli ma na końcu 6
3
0
n=(k+1)
6
k+1 = 6
k*6 = ('coś'*10 + 6)*6 = 'coś'*60 + 36 −−−− czyli ma na końcu 6
c.n.w.
tylko zamiast 'coś' możesz jakąś niewiadomą wstawić
10 paź 16:03
art1: A dlaczego to wygląda tak: 'coś' * 10 + 6? Czemu taka forma, mógłbyś wytłumaczyć?
10 paź 16:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro ma byc na końcu 6 to jest postaci, np.: 12437896747831678346 ... czyli:
12437896747831678340 + 6 = 1243789674783167834*10 + 6
10 paź 16:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
jako, że nie wiesz ile dokładnie wygląda 6k (poza tym że ostatnia cyfra to 6) to po prostu
zapisujesz 6k = 'coś'*10 + 6
10 paź 16:11
art1: Ok dziękuję bardzo

A taki dowód przeprowadziłem dobrze:?
Mam wykazać, że wyrazy ciągu a
0 = 2 i a
1 = 3 i a
n + 1 = 3a
n − 2a
n − 1, n ≥ 1 to
a
n = 2
n + 1
1. Podstawa indukcji: a
n = 2
n + 1 ⇒ a
1 = 2
1 + 1 ⇒ 3 = 3 ⇒ L = P OK
2. Krok indukcyjny: Zakładam, że a
n jest prawdziwe i udoawaniam, że a
n + 1 też jest
prawddziwe: a
n + 1 = 3a
n − 3a
n − 1 = 3(2
n + 1) − 2 * (2
n − 1 + 1) = 3 * 2
n + 3 −
2
n − 2 = 2 * 2
n + 1 = 2
n + 1 + 1. ⇒ L = P. Zatem prawda.
10 paź 16:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro w kroku 2 korzystasz z DWÓCH odniesień do stanów poprzednich ... to musisz sprawdzić
prawdziwość zarówno dla a1 jak i a2
(bo wtedy ze wzoru a3 = 3a2 − 2a1 możesz skorzystać
mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi
10 paź 16:21
art1: niestety nie
10 paź 16:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
w pierwszym kroku wykazałes że dla a
1 jest to prawdą
w trzecim niech n=3 ... wykazujesz że dla a
3 jest to prawdą jeżeli jest prawdą dla a
2 i a
1
... a gdzie wykazałeś że dla a
2 jest to prawdą

nigdzie
10 paź 16:31
art1: czemu dla a2, chyba chodziło, że w 1. Podstawie indukcji sprawdzić czy a0 i a1 są prawdziwe?
10 paź 16:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
musisz założyć że jest to prawdziwe i dla an i dla an−1 ... skoro bierzesz aż dwa elementy
(kolejne) to musisz na poczatku wykazać że i dla a1 i dla a2 ma to ręce i nogi
10 paź 16:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobra ... to sprawdziłeś a
1 ... a gdzie sprawdzenie a
0
10 paź 16:33
art1: ok, ale gdyby założenie byłoby n ≥ 0 to wtedy bym sprawdzał dla a0 i a1, natomiast teraz a1
i a2 tak ?
10 paź 16:33
art1: już wiem o co chodzi, tylko jakbyś teraz mógł określić. Bo wiem, że trzeba sprawdzić dwa
elementy tylko to chyba zalezy od założenia. Czyli w tym wypadku tak jak napisałeś dla a
1 i
a
2, natomiast gdyby nie było n ≥ 1 tylko n ≥ 0 to wtedy a
0 i a
1. Zgadza się

?
10 paź 16:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
ha ... więc jednak musisz sprawdzić a
2 w pierwszym kroku
bo skąd wiesz że a
0 = 2
0 + 1

nie wiesz ... wiesz tylko że a
1 = 2
1 + 1
więc nie wiesz że a
2 = ...ileś tam = 2
2+1
10 paź 16:39
art1: ok, czyli jak to sprawdzę to reszta dowodu jest prawidłowa?
10 paź 16:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
reasumując:
gdybyś w drugim kroku indukcji musiał sie odwołać do 10 kolejny elementów ciągu
to w pierwszym kroku indukcyjnym musisz wykazać że (najlepiej) 10 pierwszych elementów ciągu
spełnia to założenie ... wtedy dopiero możesz w drugim kroku indukcji wykorzystać wzór i
wykazac, ze skoro 10kolejnych spełnia to z tego wynika że i ten 11 spełnia
10 paź 16:41
Basia:
tu musimy zastosować indukcję zupełną czyli założyć prawdziwość wzoru dla każdego k≤n
Z.ind.:
an+1=3an−2an−1 i dla k≤n ak=2k+1
T.ind.:
an+1=2n+1+1
dowód:
an+1 = 3*(2n+1) − 2(2n−1+1) = 3*2n + 3 − 2*2n−1 − 2 =
3*2*2n−1 − 2*2n−1 +1 = (6−2)*2n−1+1 = 22*2n−1+1 = 2n+1+1
10 paź 16:44
art1: Basiu, ale udowodniłem to samo chyba?
10 paź 16:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
Basiu ... założenie indukcji zupełnej będzie poprawne dopiero jak sprawdzi a2 (lub a0 −−− bez
róznicy dla mnie ... pomijam warunek an≥1 bo jest idiotyczny)
bo tak to z powietrza zakładasz, że jest to prawdą dla wszystkich mniejszych (w przypadku
chociażby a2) i korzystasz z a1 i a0, gdzie nie ma nigdzie wykazanych że OBA spełniają
warunki
10 paź 16:46
art1: ale czym różni się mój zapis od zapisu Basi? dowód jest taki sam
10 paź 16:49
Basia:
oczywiście; nie doczytałam chyba dokładnie o co Wam chodzi
ale coś tu w ogóle nie gra
10 paź 17:01
art1: co dokładnie? Basiu czym twoje rozwiązanie różni się od mojego?
10 paź 17:02
art1: to jest dobrze czy nie? i na czym polega indukcja zupełna w prostych słowach.
10 paź 17:22
art1:
10 paź 18:38
art1:
10 paź 18:38
Artur z miasta Neptuna:
Indukcja zupelna od tej jaka znasz rozni sie tylko (albo az) zapisem ,ze wszystkie elementy
przed n+1 spelniaja dany warunek ... a nie tylko ostatni (czyli n'ty)
dowod dobry jezeli w kroku 1 sprawdzisz a2
Bez sprawdzenia tego dowod jest niepelny −−−−− w kroku drugim przyjales ze a2 spelnia warunki
bez udowodnienia tego
10 paź 18:42