zad.
Karola.: Ze zbioru liczb dwucyfrowych losujemy bez zwracania dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo
tego, że suma wylosowanych liczb jest parzysta.
10 paź 15:08
Basia:
ile jest liczb dwucyfrowych ? potrafisz powiedzieć ?
10 paź 15:09
Karola.: 99.
10 paź 15:13
Karola.: sory .jest ich 90 .
10 paź 15:13
Basia:
hm..................................
największa to 99
ale przecież 1,2,...,9 nie są dwucyfrowe
pomyśl jeszcze raz
10 paź 15:14
Karola.: 90.
10 paź 15:18
Basia:
ok, 90
są dwa sposoby rozwiązania
1.
|Ω| = 90*89
bo pierwszą mogę wybrać spośród wszystkich
a drugą już tylko z tych które zostały czyli z 89
jaki warunek (warunki) muszą spełniać dwie liczby aby ich suma była parzysta ?
10 paź 15:18
Karola.: albo dwie są parzyste albo dwie nie parzyste.
10 paź 15:20
Basia:
dobrze;
parzystych mamy 45; nieparzystych też
1p − 45 sposobów
2p − 44 sp.
1np − 45 sp.
2 np − 44 sp.
czyli |A| = 45*44+45*44 = 2*45*44
wylicz i już
można też przez kombinacje, bo a+b=b+a
czyli kolejność nie ma znaczenia
wtedy
wyjdzie tak samo
10 paź 15:27
Karola.: dziękuję.
10 paź 15:35