procent składany
wiesiek: Jaki powinien być miesieczny procentowy przyrost kapitału inwestora, aby po trzech latach
podwoić kapitał?
domyslam się, że jest to procent składany i robię takie coś
2x = x(1+y)36
x−kapitał początkowy
y−odsetki
co dalej? czy moze podstawić kwotę pod x?
10 paź 14:55
wiesiek: hmm po podstawieniu pod X kwoty 100, wychodzi 1% miesięcznie, czy prawidłowo?
10 paź 14:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
2x = x(1+y)
36 //

x)
2 = (1+y)
36
2
1/36 = 1+y
y = 2
1/36 − 1 ≈ 0.01944 = 1.944 % ≈ 2%
10 paź 15:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam w pierwszej linijce jest dzielenie obustronne przez 'x'
10 paź 15:01
wiesiek: a co sie stało z potęgą 36?
10 paź 15:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
x = y36 ⇔ x1/36 = y
10 paź 15:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
przy założeniu że x, y >0
10 paź 15:06
wiesiek: aa dziekuje
10 paź 15:10
Ula: Może mi ktoś pomóc mam to zadanie zrobić z tym że z ciągów an− wartość kapitału po n
miesiącach ao−kapitał początkowy
22 paź 21:07