Zad.
Karola.: Winda, w której są 3 osoby, zatrzymuje się na 5 piętrach. Oblicz prawdopodobieństwo,że na
którymś z pięter wysiądą dokładnie 2 osoby.
10 paź 14:51
Aga1.: IΩI=5
3
Na którymś z pięter wysiądą dwie osoby
Myślę, że wszystko uwzględniłam.
10 paź 14:57
Patronus: | | | | | | | |
|Ω| = | * | * | − biorę po kolei osoby i wybieram dla nich piętro do wysiadania |
| | | | |
| | | | | | | |
|A| = | * | *1* | − wybieram dwie osoby z trzech, wybieram dla pierwszej piętro, |
| | | | |
druga wysiada na tym samym, trzecia wybiera z pośród 4 pozostałych pięter
| | 15*4 | | 4 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 15*15*15 | | 225 | |
10 paź 15:01
Karola.: możesz mi to wytłumaczyć ?
10 paź 15:02