Liczby zespolone
Takeittothetop: Na płaszczyźnie zespolonej narysować zbiory liczb z ∊ ℂ spełniające podane warunki:
Im [(1+2i)z−3i] < 0
10 paź 14:30
Basia:
no to policz jaka jest ta część urojona
z=x+y*i
podstawiamy
(1+2i)(x+y*i) − 3i = ..............
wykonaj obliczenia
podaj wynik
dalsze wskazówki potem
10 paź 15:07
Takeittothetop: Im [x+yi+2i−2y−3i]<0
y+2x−3<0 i się na tym zacięłam...
10 paź 15:14
Basia:
(1+2i)(x+yi)−3i =
x+yi+2xi+2yi2−3i =
x+yi+2xi − 2y − 3i =
(x−2y) + (2x+y−3)i
zapominasz o liczbach zespolonych, bo x,y∊R
i wracasz do pierwszej klasy liceum
2x+y−3 < 0
y < −2x+3
rysujesz prostą y= −2x+3
szukanym zbiorem to wszystko co leży poniżej prostej
(półpłaszczyzna bez krawędzi)
10 paź 15:23
Takeittothetop: Dzięki

zapomniałam po prostu o tym felernym liceum
10 paź 15:28