ciągu arymetyczny
MrT: sprawdz czy jest ciągu arymetyczny
an = 4n2
10 paź 14:08
aniab: na jakim poziomie? na piechotę czy na ogólnych
10 paź 14:11
MrT: to jest ogólny
10 paź 14:13
Ajtek:
Sprawdź czy różnica an+1−an jest zależna od n. Jeżeli tak, nie jest to ciąg arytmetyczny.
10 paź 14:16
MrT: ale an+1, an to jest ciąg monolityczny to nie można sprawdz czy to jest ciąg arymetyczny
10 paź 14:21
aniab: ale dla humanistów wystarczy podstawiać 1,2,3,4 i pokazać że różnica między nimi rośnie
a na ogólnych
4(n+1)2−4n2=4n2 +8n+4 −4n2 = 8n+4 zależy od n więc nie jest arytmetyczny
10 paź 14:21
MrT: dzięki =)
10 paź 14:29
Krzysiek : MrT popatrz na to z tej strony . Wzor na n−ty wyraz ciagu arytmetycznego to an=a1+(n−1)r=
a1+n*r−r =nr+a1−r
Teraz oznaczmy a1−r =b i otrzymamy ze an=n*r+b . Widziesz tu podobienstwo do wzoru na funkcje
liniowa y=ax+b .
Teraz jesli spojrzysz na swoj wzor an=4n2 to widzisz ze to jest funkcja kwadratowa a nie
liniowa i nie bedzie to ciag arytmetyczny.
Wiec jak bedziesz widzial wzor na n−ty wyraz ciagu w postaci funkcji liniowej to mozesz sie
spodziewac ze to moze ( Ale nie musi) byc ciag arytmetyczny
11 paź 01:57
Bogdan:
Jeśli pytanie: czy ciąg (an) jest arytmetyczny? jest zadaniem zamkniętym (np. w arkuszu
maturalnym) i wystarczy powiedzieć TAK lub NIE, to należy zauważyć, czy podany ciąg
ma postać liniową, czyli an = an + b (analogicznie do wzoru y = ax + b). Jeśli tak, to ciąg
jest arytmetyczny, współczynnik a ma wartość różnicy ciągu arytmetycznego.
Np.: an = 3n + 7 jest arytmetyczny o różnicy 3, an = 4n2 nie jest arytmetyczny.
Jeśli jednak zadanie wymaga pisemnego uzasadnienia, to trzeba obliczyć różnicę: an+1 − an.
Różnica stała (sama liczba bez zmiennej n) świadczy o ciągu arytmetycznym. W tym zadaniu
ta różnica jest równa się 8n+4, nie jest więc wartością stałą, czyli ciąg nie jest arytmetyczny
11 paź 14:39