wzór ciągu
roman: mam podać wzór na An dla ciągu: 1, 3, 6, 10, 15, 21.
Znalazłem, że wzór wynosi (n2 + n) /2, moje pytanie jest następujące, jak coś takiego
obliczyć? Trzeba w pamięci próbować dopasowywać czy istnieje jakiś sposób/ wzór?
10 paź 14:07
Piotr:
trzeba kombinowac

chyba ze widac ze to arytmetyczny badz geometryczny
10 paź 14:22
roman: aha, dzieki
10 paź 14:28
Patronus: jak na raize to widać że każdy kolejny wyraz powstaje przez dodanie do poprzedniego n
a
1 = 1
a
2 = 1 + 2
a
3 = a
2 + 3 = 1 + 2 + 3
a
4 = a
3 + 4 = 1 + 2 + 3 + 4
...
| | 1+n | |
an = |
| *n (suma ciągu arytmetycznego) |
| | 2 | |
10 paź 14:53