Czy funkcje są różnowartościowe
BiednyStudent: Czy funkcje są różnowartościowe:
1. f(x)=6x−1
2. f(x)=xarcsin(x/2)
3. f(x)=ln2x
10 paź 14:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
biedny studencie −−− odpowiedź sobie na pytanie −−− co to znaczy że funkcja jest
różnowartościowa
10 paź 14:57
arek: Ja również bym prosił o rozwiązanie tych zadań − najszybciej uczę się na przykładach już
rozwiązanych.
10 paź 15:38
BiednyStudent: Różnowartościowa tzn że ma różne wartości dla jakiegoś argumentu x (?)
Proszę o rozwiązanie
10 paź 17:54
BiednyStudent: ^^
10 paź 21:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
niee ... to znaczy, że:
∀x1,x2 f(x1) ≠ f(x2)
innymi słowy ... dla każdego 'x' funkcja przyjmuje INNĄ wartość.
lub jeszcze inaczej −−− nie istnieją takie dwa x1 i x2, że f(x1) = f(x2)
przykładowo:
funkcja f(x) = sinx NIE JEST różnowartościowa bo dla x=0 o x=π masz f(0) = sin0 = 0 = sinπ =
f(π)
funkcja f(x) = x JEST różnowartościowa (widać to chociażby z rysunku)
10 paź 21:53