Funkcje
Kuba: Uzasadnij że podane funkcje sa roznowartosciowe na wskazanych zbiorach :
c) f(x) =
√x − 3 [0;
∞)
10 paź 13:10
Kuba: Pomoze ktos ?
10 paź 13:29
aniab: dla x
1 ≠x
2 czyli x
1 −x
2≠0 wykazać że f(x
1) ≠f(x
2) czyli f(x
1) −f(x
2)≠0
więc
| 1 | | 1 | | x2 | | x1 | | x1−x2 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| x1 | | x2 | | x1*x2 | | x1*x2 | | x1*x2 | |
licznik z założenia ≠0 mianownik z dziedziny również zatem udowodniono f(x
1) −f(x
2)≠0 ⇔
f(x
1) ≠f(x
2)
10 paź 13:32
aniab: i podobne dyrdymały dla następnych
10 paź 13:32
Aga1.: a)Dziedziną funkcji jest R\{0}
Niech x
1, x
2∊R\{0}
oraz x
1≠x
2 co odpowiada warunkowi x
1−x
2≠0
W celu sprawdzenia różnowartościowości funkcji badamy różnicę f(x
1)−f(x
2).
| | 1 | | 1 | | x2−x1 | | −(x1−x2) | |
f(x1)−f(x2)= |
| − |
| = |
| = |
| . |
| | x1 | | x2 | | x1*x2 | | x1*x2 | |
x
1−x
2≠0 z założenia
x
1*x
2≠0, bo x
1≠0 i x
2≠0
| | −(x1−x2) | |
Zatem |
| ≠0, czyli f(x1)−f(x2)≠0⇔f(x1)≠f(x2) |
| | x1*x2 | |
Odp. Funkcja f jest różnowartościowa dla x∊R\{0}.
10 paź 13:48
Kuba: a b) i c) ?
10 paź 14:03
aniab: analogicznie
10 paź 14:13