potęgi i pierwiastki
mam dwa latka dwa i pół :): Potrzebuję wsparcia, bo czegoś nie widzę i mi nie wychodzi

Wykonaj działanie:
| 1 | | √a−√b | |
| −( |
| )−1*(ab)−12 |
| (√a+√b)−2 | | √a3−√b3 | |
10 paź 11:32
aniab:
| | (√a−√b)*(a+√ab+b) | | 1 | |
(√a+√b)2 − |
| * |
| = |
| | √a−√b | | √ab | |
| | 1 | |
(a+2√ab+b) − (a+√ab+b)}* |
| |
| | √ab | |
10 paź 11:44
asdf: masz doprowadzić do najprostrzej postaci?
10 paź 11:44
aniab: Nie było może dużego nawiasu przed ostatnim mnożeniem?
10 paź 11:45
aniab: jeśli tak toby wyszło 1
10 paź 11:46
mam dwa latka dwa i pół :): sorrki te dwa pierwsze ułamki powinny być w dużym nawiasie, zapomniałem o nim
10 paź 11:52
aniab: | | 1 | |
{(a+2√ab+b) −(a+√ab+b)}* |
| = √ab /√ab = 1 |
| | √ab | |
10 paź 11:57
mam dwa latka dwa i pół :): Dzięki. Niestety nie wpadłbym żeby
√a3−
√b3 rozłożyć w ten sposób. Gdyby było
(
√a)
3−(
√b)
3 to co innego
10 paź 12:13
mam dwa latka dwa i pół :): wszystko zależy od sposobu zapisu
10 paź 12:15
mam dwa latka dwa i pół :): a jak uprościć takie coś a13*(a−b)23(a2+ab+b2), bo doszedłem do takiej
właśnie postaci i nie wiem czy to wymnażać jakoś czy zostawić?
10 paź 12:48
aniab: a początek ? bo zazwyczaj takie rzeczy się bardzo ładnie skracają
10 paź 13:27
mam dwa latka dwa i pół :): | a32+b32 | | a−233√a−b | |
| : |
| tam w |
| (a2−ab)23 | | a√a−b√b | |
mianowniku jest a
2 a nie a2
10 paź 13:56
aniab:
| a√a+b√b | | a√a−b√b | |
| * |
| = |
| a2/3(a−b)2/3 | | a−2/3(a−b)1/3 | |
| | a3−b3 | |
= |
| = a2 +ab + b2 |
| | (a−b)3/3 | |
10 paź 14:08
aniab: a się skraca i oczywiście 3/3 to 1 ale żeby było widać skąd
10 paź 14:09
aniab: na górze wzór skróconego mnożenia na różnicę kwadratów
10 paź 14:10
mam dwa latka dwa i pół :): a jak zrobić takie coś 6√8x(7+4√3)* 3√2√6x−4√2x tzn uprościć, bo ja rozpisałem
wszystko i jak zwykle g.... wyszło...
10 paź 21:44
mam dwa latka dwa i pół :): up
10 paź 22:18
mam dwa latka dwa i pół :): odświeżamy
11 paź 08:47
aniab: gdzie się kończą jedne pierwiastki a zaczynaja drugie
11 paź 09:12
mam dwa latka dwa i pół :): Aniu lookniesz, bo w tym przypadku nie widzę innej możliwości jak zamiana na potęgi i
wymnożenie
11 paź 09:14
aniab: w tym drugim pierwiastku tylko to co pod pierwiastkiem to jak wygląda ?
11 paź 09:17
aniab: jeśli tak jak myślę ( a chyba tak bo się skraca) to
(8x(7+4√3))1/6 * (2√6x−4√2x)1/3 =
do wspólnej potegi
(8x(7+4√3))1/6 * ((2√6x−4√2x)2)1/6 =
(8x(7+4√3))1/6 * ((24x −16√6x*2x+32x)1/6 =
(8x(7+4√3) * (56x −16√12x))1/6 =(8x(7+4√3) * (56x −32√3x))1/6 =
(8x(7+4√3) * (8x(7 −4√3))1/6 = (64x2 *(7+4√3)(7 −4√3))1/6 =
(64x2 *(49 − 48))1/6 = 23√x
11 paź 09:34
Krzysiek : Jest taki fajny wierszyk . Mam dwa latka ,dwa i pol . Daje w zyle bo mam dol.
11 paź 10:00
mam dwa latka dwa i pół :): ok, dziękuję. Jakbyś nie miała nic przeciwko miałbym jeszcze pytanko odnośnie takiego przykładu
| | x−a | |
[(4√x − 4√a)−1+(4√x + 4√a)−1]−2 : |
| . Wyszło mi takie coś |
| | 4√x+4√a | |
| | (√x−√a)2*4(√x+√a) | | (x−a)(√x−√a) | | x−√ax | |
|
| = |
| = |
| . |
| | 4√x*(x−a) | | (x−a)*√x | | x | |
Dobrze to?
11 paź 10:21
11 paź 10:29
aniab: tak..to jest to samo
11 paź 10:29