Stężenie
Adrian: Hej mam problem z takim zadaniem (wiem że jest to zadanie raczej chemiczne):
Ile ml roztworu H2So4 o stężeniu 96 % masowo masowym (gęstość roztworu 1,84) potrzeba do
sporządzenia 4 litrów roztworu o stężeniu molowym ?
10 paź 10:07
aniab: ale jakie to stęzenie molowe
10 paź 10:08
Adrian: 2M
10 paź 10:10
aniab: 4dm3 *2M = 8 moli kwasu potrzeba
1mol waży 98 g więc 8 moli waży 784 g
96% − 784g sam kwas
100% − xg cały roztwór
x≈817g
1cm3 waży 1,84g gęstość
ycm3 waży 817g
y = 443,8 cm3 tyle potrzeba
10 paź 10:16
aniab: to było proporcją .. to samo wzorkami
m
k = C
M * V*M
m
m
k=2*4*98=784g
10 paź 10:21