Podaj diedzinę oraz zbiory wart. funkcji
KaVaa: Cze potrzebuje pomocy.
Podaj dziedzinę oraz zbiory wart. funkcji;
1. f(x)=ln(x+3)
2. f(x)=√sin√x
w 2 x jest pod pierwiastkiem sinusa tez
Dzięki !
10 paź 07:51
aniab:
1. D: x+3>0 ⇔ x>−3
zb wartości y∊R
10 paź 08:06
aniab:
2. D: sin√x ≥0 i x≥0 ⇔ x∊< 0+kπ ; π+kπ >
zb wartości <0;1>
10 paź 08:08
KaVaa: można 2 wytłumaczyć

Dzięki
10 paź 08:31
aniab:

sin jest cykliczny więc co 2kπ się powtarza .. faktycznie dopisz tam 2 przed k
10 paź 08:40
aniab: no i max dla sin to 1 a √1 = 1 więc to max dla tej funkcji
10 paź 08:41