Dwa zadanka
asia38: Proszę o pomoc

1.Odsetki od dwóch kredytów budowlanych o całkowitej wysokości wynoszą rocznie 9450 zł.
Stopa procentowa jednego kredytu jest równa 9%,a drugiego 10,5%.Oblicz wysokość każdego z
kredytów...
2.Stosunki długości trzech kolejnych boków czworokąta opisanego na okręgu są równe 3:2:1.Oblicz
długości boków czworokąta ,wiedząc ,że jego obwód jest równy 56 cm.
9 maj 19:32
@Basia: Pomagam
9 maj 19:52
@Basia: Pomagam
9 maj 19:53
asia38: niom,czekam cierpliwie
9 maj 19:56
@Basia:
ad1.
x,y − kwoty kredytów
x,y∊ℂ
0,09x + 0,105y = 9450
9450 = 105*90
0,09*105000 = 9450
0,105*90000= 9450
czyli x = 1050002 = 52500
y = 900002 = 45000
9 maj 20:12
@Basia: To jest takie trochę zgadywanie. Jeżeli czegoś nie rozumiesz pytaj.
9 maj 20:13
@Basia:

to, że boki mają długość a,2a,3a wynika z podanej w zadaniu proporcji
a+2a+3a+b = 56
6a + b = 56
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
w czworokącie opisanym na okręgu sumy przeciwległych boków są równe
a+3a = b+2a
2a = b
−−−−−−−−−−−−−−−−
rozwiąż układ równań
9 maj 20:20
asia38: dzięki−to jest bardzo zagmatwane

,ale jak pomyślę to pojmę
9 maj 20:21
asia38: No tak..wkradł mi się błąd w zadanie 1−sze...nie dodałam,że kredyty wynosiły łącznie
100000zł.Ale i tak naprowadziłaś mnie Basiu..To będzie układ równań:x+y=100000 i
0,09x+0,105y=9450
Z tego wyjdzie mi,że jeden kredyt(x)wynosił 30000,a drugi(y)opiewał na 70000..
Czy tak powinno wyjść?
9 maj 21:15
10 maj 14:53
x: no
11 maj 20:29