.
asdf: układ równań
wyznacz wartość rzeczywistą oraz wartość urojoną:
| 6 + i | | x + yi | |
| = |
| |
| 5 + 5i | | 4 − i | |
(6 + i)(4 − i) = (5 + 5i)(x + yi)
24 − 6i + 4i −i
2 = 5x + 5yi + 5ix + 5yi
2
24 − 2i + 1 = 5x + (5y + 5x)i − 5y
25 − 2i = 5x − 5y + (5y + 5x)i
układ równań:
5x − 5y = 25
5x + 5y= −2 ⇒ 5x = −2 −5y
podstawiam:
−2 − 5y − 5y = 25
−2 − 10y = 25
−10y = 27
y = −2,7
5x = −2 + 13,5
5x = 11,5
x = 2,3
dobrze?
ODP: z = 2,3 − 2,7i
10 paź 00:07
10 paź 00:20
Basia:
10 paź 00:20
asdf: Dziękuję.
z = x + yi
√x2 + y2 + x − yi = 8 + 4i
układ:
√x2 + y2 + x = 8
y = −4
√x2 + 16 + x = 8
√x2 + 16 = (8 − x) ///// TUTAJ PODNIOSŁEM DO KWADRATU, TRZEBA ZAŁOŻENIA, ŻE X > 8?
x
2 + 16 = (8 − x)
2
x
2 + 16 = 64 − 16x + x
2
−16x + 16 = 64 // :16
−x + 1 = 4
−x = −3
x = 3 −−−−> brak rozwiązań? nie spełnia założenia

czy nie potrzeba tych założeń?
10 paź 00:24
Trivial: x ≤ 8.
10 paź 00:26
asdf: 8 − x >= 0
−x >= −8
x <= 8
A no

dziękuję

Już nie będę tego liczył w pamięci

Idę spać, zespolone pewnie będą się śniły

Dobrej nocy!
10 paź 00:27
Trivial: Mi pewnie teoria obwodów.

Jutro kolos. Dobranoc.
10 paź 00:29