Mila:

A(−1,1) C(5,−1)
Przekątne w kwadracie są równe, prostopadłe i dzielą się na połowy.
S=(2,0) współrzędne środka
prosta AC:
y=ax+b
1=−a+b
−1=5a+b odejmuję stronami
2=−6a
m −prostopadła do AC i przechodząca przez S
m=3 ( bo a
1*a
2=−1 warunek prostopadłości prostych)
y=3x+b
0=3*2+b⇔b=−6
m: y=3x−6
|SC=
√12+32=
√10=r
równanie okręgu:(x−2)
2+y
2=10 i y=3x−6
postawiamy za y
x
2−4x+4+(3x−6)
2=10⇔x
2−4x+4+9x
2−36x+36=10 po redukcji
x
2−4x+3=0
x
1=1 lub x
2=3 podstawiam do równania prostej m (zielonej)
y
1=3*1−6=−3
y
2=3*3−6=3
D=(3,3)
B=(1,−3)