Nierowność
Zawodowiec: nn+1>n+1n
9 paź 23:29
Ajtek:
Popraw zapis, ewentualnie podaj pełną treść zadania.
9 paź 23:32
asdf: nn + n > n + 1n
dla n > 1 jest to logiczne...
9 paź 23:36
Ajtek:
asdf to jest coś innego niż zadanie zawodowca

.
9 paź 23:39
asdf: aha

ok to sie nie wtrącam
9 paź 23:40
Ajtek:
asdf n
n+1=n
n*n
a u Ciebie
plus się pojawił

.
9 paź 23:42
Basia:
to ma być tak: nn+1 > (n+1)n
9 paź 23:44
Ajtek:
Też tak mi się wydaje

.
9 paź 23:44
Basia: i to jest prawdą dla n≥3
9 paź 23:45
Ajtek:
Basia indukcją to się udowadnia?
9 paź 23:46
Basia: indukcją raczej nie pójdzie
9 paź 23:48
Ajtek:
Hmmmm, to nie mam pomysłu jak to zrobić

.
9 paź 23:49
Ajtek:
Nie rozwiązuj tego tylko, bo zainteresowany jak widać wsiąkł jak woda w gąbkę

.
9 paź 23:50
sushi_gg6397228:
mozna podciagnac pod e
9 paź 23:52
Basia:
jest ciągiem malejącym i dla n=3 a
n < 1
z tego wynika, że dla każdego n≥3 również a
n<1
a z tego już wynika to co trzeba
to, że a
n jest malejący nie jest trudno pokazać
| an+1 | | (n+2)n+1 | | nn+1 | |
| = |
| * |
| = |
| an | | (n+1)n+2 | | (n+1)n | |
| (n+2)n+1*nn+1 | |
| = |
| (n+1)2(n+1) | |
| (n+2)n+1*nn+1 | |
| = |
| [(n+1)2]n+1 | |
bo n
2+2n < n
2+2n+1
stąd
a
n+1 < a
n
(wykorzystuję fakt, że a
n>0 i mogę sobie bezkarnie mnożyć nierówność)
10 paź 00:05
Basia:
już rozwiązałam
z granicy można policzyć, ale trudno wykazać, że dla n≥3
tak czy owak trzeba pokazywać, że ciąg jest malejący
10 paź 00:07
Trivial:
n
n+1 > (n+1)
n / : n
n
| | 1 | |
Kresem górnym (1+ |
| )n jest e, czyli nierówność zachodzi na pewno dla |
| | n | |
n > e → n≥3
OK
Dla n = 2 mamy:
2
3 > 3
2 FAIL.
I już.
10 paź 00:44
Trivial: Można jeszcze sprawdzić przypadeki n = 1, n = 0 ale też nie zachodzą.
10 paź 00:45
Basia:
1. musisz najpierw udowodnić, że ciąg (1+1n)n jest rosnący i ograniczony z góry
2. potem wykazać, że kres góry jest liczbą niewymierną z przedziału (2;3)
3. do tego jest potrzebna nierówność, którą dowodzić
masz pętlę nieskończoną
10 paź 00:49
b.: można też zlogarytmować obustronnie, co daje do udowodnienia nierówność
| | ln x | |
więc jak widać, wystaczy zbadać monotoniczność funkcji f(x)= |
| |
| | x | |
(pozostaje pytanie, do czego jest ta nierówność potrzebna i czy możemy już do dowodzenia jej
używać logarytmów i ich własności)
10 paź 10:13
Zawodowiec: Basia <3333333
masz racje

!
jestes genialna
10 paź 16:41