.
Dany jest trójkąt ABC. Oblicz jego pole i obwód.
i tak:
kąt A ma 60stopni
kąt C ma 70stopni
Proszę o pomoc
i proszę pomóżcie.
Tak jak podpowiada tim, trzeba skorzystać z twierdzenia sinusów i wyznaczyć
długość boku a oraz boku b.
| 1 | 5√3 | |||
pole P = | * 10 * b * sin60o = | * b | ||
| 2 | 2 |
, jak tłumaczyłem, ja tej metody nie znam, i tak od razu ciężko zakapic. Jest jakiś prostszy
sposób?
Z tw sinusow:
| 10 | |
=2R gdzie R to promien okregu opisanego na trojkacie | |
| sinB |
| abc | ||
Wzor na Pole= | a,b,c to dlugosci poszczegolnych bokow ![]() | |
| 4R |
. Spróbuje z tymi sinusami 549
bo tak z promieniami to czarna magia
Jeśli nie można stosować twierdzenia sinusów, to:
| h | √3 | ||
= sin60o ⇒ h = 10* | |||
| 10 | 2 |
| x | 1 | ||
= cos60o ⇒ x = 10 * | |||
| 10 | 2 |
| y | |
= ctg50o ⇒ y = h * ctg50o | |
| h |
| h | |
= sin50o | |
| a |